Home » Despre pompe de caldura

SISTEME DE POMPE DE CALDURA HIDROS ITALIA

- tehnologie E.V.I. pentru spatii rezidentiale si industriale -

Articol complet aparut in revista Energie Verde.

Pompele de caldura sunt recunoscute ca facand parte din categoria surselor de energie regenerabila, aspect important luand in considerare protocolul de la Kyoto care are ca tinta reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 pana in 2020. Prin Directiva Europeana 2009/28, Parlamentul European a adoptat o noua politica in ceea ce priveste energia regenerabila, fixand ca tinta obtinerea a minim 20% din necesarul energetic al UE din surse regenerabile pana in anul 2020. in Uniunea Europeana, ponderea semnificativa in consumul energetic o au incalzirea si racirea, cu 40% din totalul energetic.

Considerand toate aceste aspecte la un loc, avantajele pompelor de caldura pot fi sintetizate astfel:

  • lucreaza cu zero emisii, producand energie curata
  • reprezinta cel mai modern sistem de incalzire / racire, fiind o sursa regenerabila
  • absorb din natura energie gratuita: din aer, apa sau sol
  • sistemele cu pompe de caldura pot asigura functii multiple: incalzire, racire, ventilare, dezumidificare
  • prin dimensionare corecta, reprezinta solutia de incalzire cu cele mai reduse costuri de operare.
  • Pompele de caldura, prin sisteme de incalzire / racire prin pardoseala sau pereti, asigura un confort ridicat, caldura radiata avand temperatura joasa, nu produce antrenarea curentilor de aer sau al prafului.

Eficienta pompelor de caldura HIDROS

Avantajul principal al pompelor de caldura il constituie faptul ca sunt capabile sa produca mai multa energie (termica) fata de cantitatea de energie (electrica) necesara functionarii lor. Eficienta lor este masurata prin COP, raportul dintre energia termala furnizata si energia electrica absorbita necesara functionarii. Coeficientul de performanta variaza in functie de tipul pompei si conditiile de lucru.

Tehnologia EVI (Enhanced Vapour Injection)

Pompele de caldura LZT, WZT, WWZ si LWZ Hidros folosesc compresoare EVI, o metoda versatila de a imbunatati capacitatea si eficienta sistemului. Tehnologia EVI presupune injectarea agentului frigorific aflat in stare de gaz, in mijlocul procesului de compresiune, un proces ce mareste considerabil capacitatea si eficienta. Fiecare compresor scroll utilizat in pompele de caldura lucreaza similar cu un compresor in doua trepte, racirea realizandu-se intre cele doua trepte. Procesul porneste in momentul in care o parte din lichidul din condensator este extras si expandat prin valva de expansiune. Amestecul lichid / gaz aflat la o temperatura scazuta, astfel produs, este injectat in schimbatorul de caldura care are rol de preracire. Lichidul se evapora, vaporii rezultati fiind supraincalziti.

Vaporii supraincalziti sunt injectati intr-o treapta intermediara de compresie.

Vaporii reci reduc temperatura gazului comprimat, permitand compresorului sa atinga un nivel al presiunii mult mai ridicat comparativ cu un compresor tip scroll intr-o singura treapta. Racirea suplimentara a lichidului produce o crestere a capacitatii de evaporare. Aceasta tehnologie genereaza un raport mai mare de presiune intre presiunile de condensare si vaporizare, cu performante semnificativ crescute. Utilizand aceasta tehnologie, pompele de caldura Hidros reusesc sa produca apa calda menajera la 65 °C in conditii de temperatura exterioara de -20°C.

Tipuri de pompe de caldura Hidros:

Hidros Italia produce pompe de caldura pliate pe necesarul fiecarui proiect rezidential sau industrial, in gama de produse regasindu-se trei categorii:

1. Pompele de caldura aer - apa: sursa este aerul, acestea au avantajul ca pot fi utilizate in orice locatie, insa si dezavantajul ca la temperaturi exterioare sub 0°C dezvolta gheata pe schimbatorul de caldura, fiind necesara incorporarea unui sistem de degivrare. Pentru tarile europene, se poate estima energia absorbita de acest sistem de degivrare cu gaz cald ca fiind intre 5 si 13% din totalul caldurii produse.

Pompe de caldura aer - apa: modelele LZT, LZA, CZT, split: WZT.

2. Pompele de caldura de adancime:

Apa: sursa este apa, astfel performanta sistemului nu va fi influentata de conditiile climatice externe. Dezavantajul acestui tip de pompe este faptul ca apa nu este intotdeauna disponibila.

- geotermale: sursa este energia stocata in pamant, fiind absorbita prin tuburi ce contin un amestec de apa si glicol. Tuburile se pot amplasa fie orizontal (la adancimi de 1÷1,5 m pentru a evita variatiile de temperatura) sau vertical (adancimea lor ajungand la 100 m pentru a obtine in medie, cate 5kW per tub). Acest tip de pompe au avantajul unui C.O.P. constant, capacitatea de incalzire nefiind afectata de variatiile de temperatura ale mediului exterior.

Pompe de caldura de adancime: modelele WZH, WHA.

3. Pompele de caldura hibrid: acestea sunt pompe tip aer - apa, insa incorporeaza in plus un schimbator de caldura suplimentar. Practic, imbina cele doua variante, oferind costul redus si instalarea usoara a pompelor aer - apa, reusind eficientele crescute tipice pompelor apa - apa. La temperaturi crescute, pompa lucreaza ca si o pompa aer - apa, la temperaturi scazute, ca si una tip apa - apa. Utilizand cele doua sisteme, se poate obtine un raport excelent intre costuri si performanta, cu un C.O.P. imbunatatit cu 12% in cazul temperaturilor scazute (intre 0 si -10°C).

Pompe de caldura aer - apa: modelele LWZ, WWZ

Pentru a realiza alegerea corecta a unei pompe de caldura, trebuie avute in vedere detalii legate de tipul constructiei pe care o va deservi, utilizatori, zona geografica, valori de temperatura apa/aer dorite.

Soldec va pune la dispozitie o varietate de solutii pe sisteme cu pompe de caldura Hidros S.p.A Italia, adaptate cerintelor oricarui beneficiar care doreste o investitie pe termen lung in tehnologii regenerabile de ultima generatie, atat in sectorul rezidential, cat si industrial. Pompele de caldura Hidros au capacitati de pana la 660 kW, functionand in intervalul temperaturilor exterioare -20 ÷ + 40 °C, producand apa calda menajera de maxim 65°C. Pentru o functionare optima, recomandam sisteme complete cu pompe de caldura, avand in componenta accesorii precum: rezervoare de stocare a apei reci/calde, boilere, rezervoare tampon, schimbatoare de caldura, statii pentru producerea apei calde instant, sisteme de control, dezumidificatoare pentru tavan si alte componente, toate fiind dimensionate cu ajutorul soft-ului Hidros, lucrand eficient impreuna si formand un sistem complet, fiabil si eficient.

Cerere ofertă Reţea Magazin online